Kosten en vergoeding

Vergoeding van de therapie of hulp hangt af van de leeftijdscategorie van de aangemelde cliënt.

Voor kinderen en jongeren tot 18 jaar wordt de zorg vergoed door de gemeente waarin het kind of de jongere ingeschreven staat, bij mensen vanaf 18 jaar vergoed de ziektekostenverzekering.  De gemeenten en de ziektekostenverzekeringen hanteren een verschillend systeem van vergoeden.

Kinderen en jongeren tot 18 jaar
Sinds 2015 wordt psychologische hulp voor kinderen niet meer door de ziektekostenverzekering, maar door de gemeente vergoed.
Mijn praktijk heeft contracten met de gemeenten: Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn, Zaandam, Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland en Wormerland.
Afhankelijk van de aard en de ernst van de zorgen en de vragen wordt een inschatting gemaakt van de benodigde duur en intensiteit van de therapie; vervolgens wordt een ‘beschikking’ voor vergoeding bij jullie gemeente aangevraagd.

Volwassenen vanaf 18 jaar
Met een aantal zorgverzekeringen is een contract voor ‘generalistische basis GGZ’ afgesloten. De zorgverzekering vergoedt tot een maximum van 750 minuten (ongeveer 12 gesprekken).
Generalistische Basis GGZ valt onder het eigen risico. In 2019 bedraagt het eigen risico 385 euro. De zorgverzekering vergoedt de zorg indien door de huisarts (of medisch specialist) verwezen is en er in de verwijsbrief staat dat Generalistische Basis GGZ is geïndiceerd.
De praktijk heeft een contract met de volgende verzekeringen: VGZ, IZA, UMC, Univé, Zilveren Kruis, Pro Life, Interpolis, FBTO, Avéro Achmea, IAK, Aevitae, De Friesland, Achmea, Promovendum, Besured en National Academic
Indien je verzekerd bent bij een ziektekostenverzekering waarmee de praktijk geen contract heeft, wordt meestal een deel (rond de 70%) en soms het geheel vergoed. De hoogte van de vergoeding hangt af van de polis die je hebt, bij een ‘restitutiepolis’ wordt het hele bedrag vergoed, bij een ‘naturapolis’ een deel. Neem contact op met je verzekering om precies te weten hoeveel er vergoed zal worden.

Afspraken
Uiteraard kan het voorkomen dat een afspraak afgezegd of verplaatst moet worden. Indien je een afspraak korter dan 24 uur van tevoren afzegt, breng ik 50 euro in rekening. Dit wordt overigens niet vergoed door de gemeente of verzekering.